onsdag 6 mars 2013

Äta bör man...

Varje morgon tittar jag och Tuvis på Nyhetsmorgon, till och från. Häromdagen pratades det om "hästköttskandalen" och de andra skandalerna med felmärkt mat. Då var det en kvinna (uppfattade aldrig vem hon var) med i TV som sa att konsumenterna måste efterfråga kvalitet och hon jämförde det med att köpa bilar. Köper man en väldigt billig bil så får man oftast skit. Samma med maten. Givetvis så ska maten vara märkt korrekt, men det skulle kunna hända enormt mycket mer i livsmedelsbranschen om alla konsumenter kunde göra i alla fall några bättre val när det gäller kvalitet.

Apropå Nyhetsmorgon i TV 4. Peter Jihde. Någon mer som har tänkt på hans attityd? Han är pinsamt otrevlig/kaxig mot gästerna de bjudit dit. Jag blir lika irriterad varje morgon. Han nästan dömer ut gästerna ibland, ifrågasätter på ett konstigt sätt. Ta bort honom! Tacka vet jag Steffo. Steffo och Jenny är bäst, varför får de så lite tid i Nyhetsmorgon? De är jordnära, mänskliga.

Det är nästan så att jag måste maila TV 4 och uttrycka mitt missnöje. Jag brukar då och då tala om vad jag tycker. ;) Jag mailade Ica Maxi häromdagen och tackade för att de tagit hem Kung Markattas ekologiska kokosolja i stor burk. 600 g för 89 kr tycker jag är ett väldigt bra pris för kallpressad kokosolja. På hälsokostaffär kostar kallpressad olja ca 200 kr för lika mycket. Nu ska jag bara köpa Kung Markattas stora burk. Tidigare köpte jag varmpressad kokosolja/kokosfett, men det är ju dumt då massor av det nyttiga i fettet försvinner vid den tillverkningen. Ica blev glada för mitt mail och jag fick två värdecheckar på 1000 kr styck att handla för.

Det där sista var skoj. Ica Maxi har också börjat sälja köttfärs från Västernorrlandsgården, och ibland har jag köpt lammfärs från Liden där, riktigt fin lokal mat. Det är bra. Men i övrigt är jag besviken på utbudet i köttdisken. I frysta fiskdisken finns flera alternativ på MSC-märkt fisk till bra pris. Jag skulle vilja se fler bra alternativ i köttdisken. Mer naturbeteskött, jag vill inte äta kött från djur som har ätit massor av billigt skit, dvs spannmål etc.

Djuren ska äta det de är skapta för att äta, och få röra sig fritt på större ytor. Då får vi det kött vi borde äta. Och vart tog den hela ekologiska kycklingen vägen som fanns i frysdisken förut? Jag vill helst inte köpa tex "vanligt" svenskt nöt- kyckling- och griskött. Givetvis väljer jag svenskt, men framförallt svenska grisar och svenska kycklingar har det inte alls bra tycker jag. Bättre än i andra länder men definitivt inte bra.

Kanske Coop har bättre alternativ när det gäller kött? Måste kolla in dem, det var längesedan jag var där nu.

Synd att vårt älgkött tog slut så fort, det är ju det bästa! Nog om det.

Nu går jag en prommis varje morgon med Tuvis i vagnen. Det är toppennu när man kan gå i skoterspåren, har en härlig och lite jobbig runda som tar ca 45 minuter att gå. Igår tog jag den åt "fel håll" = sjöblöt av svett. Inte gå åt det hållet något mer.

Idag lyser solen men det är lite blåsigt, undrar vad herr Ojiji säger om det. Han har vilat lite extra nu när han haft en tappsko. Skapligt pigg igår med fixade fötter! Vi tar väl en rejsig tur så han får springa av sig lite!

Å nu längtar jag upp till stugan! Härliga årstid!













1 kommentar:

Birgit sa...

Du verkar ha det så mysigt hemma med lilltjejen! NJUUUT! De växer så fort! Hoppas allt är bra med dig!
Kram